Etter drøye tre måneder i Fortuna og mye hardt arbeid var onsdagens NM-kamp mot Vålerenga en flott kilde til ekstra motivasjon. Publikum stilte opp for jente- og damefotballen og jentene leverte til terningkast 6 hvor Vålerenga sin VM-finalist Sherida Spitse fra Nederland måtte ta frem finesser fra øverste hylle for å ta seg videre i NM. Nærmere 900 tilskuere viser at «Sammen for Sunnmøre» har fått en ny dimensjon.

Lørdag viste Sunnmøre sin bredde og styrke på damesiden hvor både Fortuna og Herd har kjempet i toppen i 2. divisjon i vårsesongen. Våre jenter imponerte stort i kampen mot Herd (7-0) med mange flotte mål og et meget godt offensivt samspill.

Spillere, trenere og støtteapparat i FK Fortuna Ålesund har virkelig tatt tak i forberedelsene til en spennende høstsesong, hvor alle gleder seg til hver eneste kamp og treningsøkt. Konkurransen i laget er knallhard, men avgjørende for videre fremgang er at alle støtter hverandre og unner lagvenninnen suksess. Alle vil få muligheter og det er kun gjennom samhold og god lagmoral at resultatene kommer. Det gjelder å være tålmodig, tenke langsiktig og utnytte det gode nivået på trening for å bli bedre selv.

I serien kjemper jentene i toppen og skal jage Molde og KIL Hemne sitt forsprang på 3 poeng i høst. Fortuna scoret flest mål i vårsesongen og et viktig poeng er at fem av åtte kamper skal spilles hjemme i høst. Vi er i angrepsposisjon, tar en kamp av gangen og ser bare muligheter.

Toppfotballprosjektet og Fortuna sine uvurderlige partnere er fremtidsrettet og offensiv i tankegangen, men vi er forberedt på en krevende jobb som står foran oss i kampen mot toppfotballen. Men ingen skal tvile på at vi går på banen for å vinne hver eneste kamp, og vi har troen på at alt er mulig i 2019 også. Vi opplever god støtte fra Sunnmøre Fotballkrets med Bjørn Oskar Haukeberg i spissen hvor initiativet med Toppfotballprosjektet, «alle jenter på bana» og jenteløftet er avgjørende for å nå målsetningene.

Samarbeidet med Landslagsskolen og Geir Hansen er meget godt, og det produseres aldersbestemte landslagsspillere på jentesiden hele veien. Med begrensede ressurser har vi fått til mye de siste årene, men potensialet er enda høyere hvor vi har tanker og ideer for videre framgang.

Det er svært gledelig å følge flere solide jentemiljøer på Sunnmøre med Blindheim og Herd i spissen. Andre kommer etter med full kraft. Vi har også stor tro på utviklingen på Søre Sunnmøre hvor Hødd har motbevist «ekspertene» hittil i 2. divisjon. Skal vi klare å skape toppfotball på sikt må samarbeidet utvikles ytterligere. Vi må være folkelig, åpen og oppsøkende. Landslaget har virkelig vist dette gjennom visjonen «Sterkere sammen», og inn i mot Toppfotballprosjektet har klubbene vært tydelig gjennom vilje og engasjement.

Med Fotball-VM sterkt i minne har vi i FK Fortuna Ålesund fått ytterligere motivasjon inn i mot vårt viktige arbeid for jentene.

VM var preget av positivitet, entusiasme og lidenskap som  på mange måter er et endelig gjennombrudd for jente- og damefotballen. Det var et imponerende nivå på de beste lagene og spillerne hvor den fysiske kapasiteten, tekniske ferdigheter og mentale styrken er noe vi må ta med oss videre i jobben lokalt.

I forlengelsen av dette er det interessant å følge de store klubbene ut i Europa og deres fokus på å bygge solide og bærekraftige organisasjoner. For de aller fleste inkluderer dette også damene og de mulighetene dette gir. Det handler rett og slett om å bli bedre på banen, bedre som klubb og skape en større plattform for inntekter. Derfor satses det som aldri før på jente- og damefotballen, kort og godt for å styrke seg som klubb. Rekordstore seertall på TV og digitale plattformer i alle nasjoner og en mulig annen sammensetning av seere enn på herrekamper gir et spennende perspektiv rundt et stort kommersielt potensial inn i fremtiden. Onsdagens kamp mot Vålerenga viste potensialet på Sunnmøre, men det er mye hardt arbeid som står foran oss.

Sportslig hilsen

Eirik Hoseth

Daglig/sportslig leder