Tar du turen opp til parkeringsplassen på Aksla stadion en tidlig kveld for å oppsøke et av byens mange rekreasjonsområder risikerer du å bli møtt av hyl og skrik et aldri så lite fuglefjell verdig. Er du i tillegg litt nysgjerrig og går gjennom porten og opp til selve stadion ser du først en av landets mest strøkne gressmatter, men deretter en flokk hestehaler i intens fotballkrig. Disse hestehalene tilhører spillerne til «verdens minste fotballag», FK Fortuna Ålesund som de siste 20 årene har vært flaggskipet for jente- og damefotballen på Sunnmøre, og det beste damelaget mellom Bergen og Trondheim, samt det mest stabile 1. div laget i landet siden 2001.  At laget i år er 25 år bryr spillerne seg nok svært lite om. Nær fremtid i form av neste oppgjør mot topplaget Lyn er det som betyr mest, samt gleden over å ha slått Raufoss i siste hjemmekamp. Tar du deg enda bedre tid får med deg litt av praten mellom øktene så hører du du både «i» og «ei» og «eg» og bryter du alle konvensjoner og spør om «damenes» alder får du kun vite at gjennomsnittsalderen i klubben er 17,2 år. Dette betyr at aldersmessig er laget et jente juniorlag, men som likevel spiller på et nivå som er definert som toppidrett i en av verdens mest utbredte idrettsgrener. Dersom du nå googler 1.div  damer ser du at lagets motstandere kommer fra Tromsø i nord til Grimstad i sør, fra Hamar i øst og til Bergen i vest.  Og kanskje slår det deg nå at Ålesund ikke bare har et topplag i fotball, men to, men at dette ikke akkurat gjenspeiles i mediabildet. Nå viser det seg at hovedtreneren i klubben faktisk nylig har luftet problemstillingen overfor fotballjournalist nr. 1 i regionen som svarer «at dere får mer enn nok spalteplass, ut fra nivå og prestasjoner», dette samtidig som avisen skriver sak på sak angående det andre topplaget i byen der nivå og prestasjoner relativt sett denne sesongen er høyst sammenlignbart. «This is a man’s world» synger James Brown og dessverre har svært mange nøkkelpersoner på det lokale idrettskartet denne samme arkaiske holdningen. For virkeligheten er at Sunnmøre er i verdenstoppen når det gjelder jenter som spiller fotball. Nesten 4000 er registrerte som spillere i Sunnmøre Fotballkrets. Tar en eksempelvis helgeturen til Hessa nå  i slutten av august bobler det av små jentespillere fra lokale og tilreisende lag og det samme gjelder for cup etter cup landet rundt. Og ikke er jentene i vår fotballkrets bare mange, de er dyktige også. Dette ser vi i de store internasjonale turneringene som Norway Cup og Dana Cup der jentene fra Sunnmøre Fotballkrets vinner oftere og kommer lenger i turneringene enn våre gutter. Dette vitner om mye og godt arbeid hos breddeklubbene, og som klubb er Fortuna helt avhengige av et nært samarbeid med disse klubbene og forståelse for at de av jentene som er mest talentfulle bør få prøve seg på nivået Fortuna representerer.

For noen av disse lokale jentespillerne er fotball det aller morsomste og aller viktigste i livet og i mange år er de like flinke som guttene. De beste av 13 års jentene blir av sine lags trenere plukket ut til Ålesund bylag og dette er første gang FK Fortuna sine trenere og spillere møter disse talentene ved å ha ansvaret for bylagssamlingene. Året etter blir noen av disse en del av kretslag og en enkeltspiller blir sendt til Statoil akademiet som er en nasjonal elitesamling. Jente 15 landslaget blir satt sammen før jentene er ferdig med ungdomsskolen og da er de fleste lokale spillerne som når dette nivået allerede Fortuna spillere og spiller fast på førstedivisjonslaget. Generelt, men med noen få unntak, er det slik at for komme i betraktning for aldersbestemte landslag må man spille i 1.div eller høyere. FK Fortuna har i så måte en unik betydning for at det leveres spillere til disse landslagene fra vår fotballkrets, noe laget kontinuerlig har gjort.

Så hvorfor har vi ikke et Toppserielag i Ålesund? Slik situasjonen er og har vært de siste årene spiller laget på det høyeste realistiske nivået, alder og budsjett tatt i betraktning. Klubben har langt på veg optimalisert kronene i klubben opp mot det sportslige. Det er fullt mulig å klatre noen plasser på tabellen, men opprykk er urealistisk. For Fortunas beste spillere går til etablerte topplag idet spillerne er ferdige med videregående skole og noen få t.o.m. før dette. Slik er fotballens næringskjede. Fortunas styre søker hvert år nye økonomiske bidragsytere og vet at ved å doble inntektene til klubben vil kunne endre tidligere virkelighet og etablere et Toppserielag i byen. Skal det spilles Champions League kvalifisering i Ålesund på kvinnesiden ser vi av andre klubber at det det kreves en årlig ramme på rundt 15 million kroner. Bare så det er sagt.  Torsdag 25.august fyller klubben 25 år. Er du på Aksla stadion i 18-00 tiden kan du møte noen av landets mest dedikerte idrettsjenter og samtidig gratulere jentene med dagen. Det vil de helt sikkert sette pris på.

Kjell-Inge Gjesdal

Styreleder

FK Fortuna Ålesund

 

FK Fortuna 2016 – Foto: Branislav Beliancin, Brancin Photography

 

 

 

 

 

Kategorier: Nyheter