Søndag fikk vi endelig spille en seriekamp igjen på Aksla Stadion i G16 2. divisjon mot Brattvåg/Norborg/Ravn. Et spennende sammensatt lag med AaFK Fortuna, Herd og Blindheim. Det ble dessverre tap 1-4, men jentene hadde et bra tak på gutta rent spillemessig. Tidvis imponerende grunnspill og kombinasjoner. Vi ble som forventet utfordret skikkelig på tempo og fysikk som førte til et par unødvendige mål imot. Solveig Engås scoret AaFK Fortuna/Herd/Blindheim sitt mål.

Kampfakta: https://www.fotball.no/fotballdata/kamp/?fiksId=7737588

Hovedtrener Frode Fagermo sine velvalgte ord om kampen:

Positive opplevelser

Søndag fikk vi endelig slippe ut på skikkelig beite, vi møtte Brattvåg/Norborg/Ravn i årets første obligatoriske kamp, i G16 serien.

Det var spente jenter som fikk lov til å spille ball helt lovlig, i flotte rammer med speaker, publikum og på et solbadet stadion med grønt nydelig gress under beina.

Selvsagt flere interessante aspekt, første skikkelig match på evigheter etter en laaaaaang periode med Corona-tilpasset trening, og ikke minst det faktum at vi skulle opp mot et fysisk mer robust guttelag som nok har spist rett tilmålt havre i oppveksten. Store, sterke gutter som ikke la det faktum at det sto et sett jenter på motsatt banehalvdel noe vekt.

La oss ta det absolutt minst betydningsfulle først, vi tapte 1-4 etter at det sto 0-1 til pause. Det å tape har normalt sett en signifikant betydning, men i denne sammenhengen hadde det ikke det spøtt å si! Her handlet det om å komme i gang, og forhåpentligvis  få se en igjen en god del ting av det man har jobbet med i treningsarbeidet de siste 3 månedene. Og det fikk vi!

Første omgang var en relativt jevn affære, de mer kontante og direkte, mens vi hadde en mer spille-retnings-messig apporach. I perioder så vi veldig komfortable ut og hadde god flyt i eget spill, men også perioder med unøyaktighet og for dårlig rytme. Den største utfordringen mot såpass stødige gutter er å skape nok i eget spill, og det klarte vi ikke i første 45. Rent fysisk når vi ikke helt opp naturligvis, det gjør at tempo på ball og skarphet i bevegelser må være gode for å virkelige kunne skape trøbbel for dem, for å utfordre 1 mot 1 eller i rene løpsdueller blir vrient.

Defensivt var vi ganske strukturerte, men det var 3-4 situasjoner der vi blir tatt i skikkelig ubalanse, noe som gir motstanderen løps-rom, som igjen setter oss i vanskelige situasjoner. Men bortsett fra den ene scoringen har B/N/R bare 1 skikkelig sjanse i tillegg, den ryddet Benedicte opp med en fabelaktig dobbelt-redning.

Andre omgangs første 8-10 minutter er kjedelige. Da setter vi oss selv i dårlige situasjoner med unødvendige balltap, og dårlig balanse i laget. Det gjør at motstanderen får 2 kjappe scoringer. 4 skudd på mål og 3 mål under, en knallhard realitet.

MEN; de siste 30 minuttene av kampen er absolutt enestående! Jada, vi slipper inn ytterligere 1 mål, men du verden for en maktdemonstrasjon spillemessig. Vi etablerer oss på deres halvdel igjen og igjen, mer eller mindre konstant når sant skal sies, og ruller ut motstanderen på strålende vis. Det ene fine angrepet etter det andre, med en total kontroll på alt som skjer. Det vi manglet i første omgang av balltempo og bevegelser, satt som ei kule utover, og de stakkars guttene hadde nok med å samle sammen usammenhengende kroppsdeler i semi-kontrollert press.

Scoring fikk vi også! Et perfekt slått korridorfrispark fra Vilde ble kontant styrt i nettet av Solveigs presise pannebrask. Kjempescoring! Vi kunne med litt mer presisjon puttet et par til, men det spillet som ble vist i andre omgang var særdeles gledelig og gir en lovnad om flotte ting fremover.

Well done girls, det gledes til fortsettelse. Neste kamp er kommende lørdag mot Herd 3, forhåpentligvis får vi se mer av det vi var vitne til i store deler søndag.

Frode F, trener.

Kaptein Kristine Gulbrandsen hadde følgende kommentar om kampen:

Det var utrolig deilig å endelig spille kamp igjen og ta på seg den oransje drakta. Vi møtte bra motstand der vi fikk testet oss godt. Det var veldig gøy å se igjen mye av det vi har jobbet med på trening og utviklingen av spiller vårt blir bare bedre og bedre!

Dette er en ny spennende arena for jentene hvor vi kan stille med spillere uavhengig av alder. Vi tester dette ut på vårsesongen i første omgang, men vi tror at det vil være en meget god arena for tøff matching og utvikling inn i fremtiden. Det er fortsatt ikke åpnet for kamper for spillerne over 20 år, og våre solide spillere i denne kategorien må smøre seg med tålmodighet. Vi håper at de kan få spilt et par kamper på slutten av vårsesongen hvis regjeringen kan holde lovnaden om åpning i trinn 3.

Sammen med Herd og Blindheim har vi blitt enige om et sammensatt lag i første omgang for å kunne ha nok spillere, samt gi flere fin matching, noe vi også håper kan bli et prosjekt å jobbe videre med inn i fremtiden. Å få matche seg mot gutta for de mest lovende jentene, gjerne sammen med flere etablerte vil være et viktig grep for å utvikle flest mulig lokale spillere til et fremtidig AaFK Fortuna i toppfotballen. Men også bidra til et enda bedre samarbeid i spillerutviklingen.

NB: Vi fikk en liten prat med Cecilie Fiskerstrand etter kampen. Hun er hjemme på ferie og storkoste seg på tribunen i sola. Hun lovpriste dette tiltaket for jentene og hadde veldig stor tro på at dette er veien å gå for å skape attraktivitet og muligheter i Ålesund. – En perfekt arena for unge lovende spillere, samt et flott alternativ m.t.p nok spilletid og utvikling for alle, mente Cecilie.

Neste kamp i G16-serien: Herd 3 borte på lørdag kl. 1230. Ta gjerne turen for å se jentene spille god fotball!