Til tross for en vanskelig periode har klubben holdt et imponerende høyt aktivitetsnivå med god kvalitet siden 12 mars, og det er i motgang at «organisasjonskulturen» blir utfordret skikkelig. Spillere, trenere og alle andre rundt klubben har vist en innstilling som gir grunn til å se lyst på fremtiden, selv om myndighetene ikke viser breddeidretten tilliten verdig i skrivende stund.
Kjære supportere, medlemmer, partnere og forbindelser
AaFK Fortuna håper at alle har hatt en fin sommer i en svært krevende tid, og vi benytter anledningen igjen til å takke for uvurderlig støtte. Covid-19 har også gitt oss nok av utfordringer å ta tak i, men vi har jobbet hardt for å redusere de negative effektene. Takket være et fantastisk engasjement fra alle dere skal vi komme oss gjennom dette som en styrket og samlende klubb.
AaFK Fortuna forbereder seg maksimalt til en eventuell seriestart i oktober, og vi kan rapportere om en motivert spillergruppe som er bedre enn på flere år. De har levert et imponerende treningsoppmøte over lang tid, og vi må bare ha et berettiget håp om at 2. divisjon damer prioriteres. Medio september er tiden for neste vurdering, og vi har veldig lyst til å få muligheten til å vise i 2020 at AaFK Fortuna mener alvor med ambisjonen om toppfotball. Lørdagens kamp for våre jenter under 20 år mot Molde (5-1) var en oppvisning i effektiv fotball og lagmoral. Les mer om kampen her: https://www.aafkfortuna.no/imponerende-seier/
«Like muligheter»
Likestilling og fokuset på «like muligheter» er viktigere enn noen gang, spesielt i den situasjonen vi er i nå, og vi er svært bekymret for ettervirkningene for jente- og damefotballen. Å sikre «Like muligheter» er en stor og viktig samfunnsoppgave, og AaFK Fortuna ønsker å være en spydspiss på dette området. Vi er aktive på flere områder, men samarbeid med klubbene og Sunnmøre Fotballkrets om å utvikle flere sterke og bærekraftige jentemiljøer blir viktig fremover. Jenteløftet og «Alle jenter på bana» har vært viktige prosjekter siste årene.
- «4 HERRER FOR HVER KVINNE»
At kun 20 lag med klart færre kamper på kvinnesiden har tilgang til full trening og kamp gjennom «toppfotballprotokollen» mot 60 lag i herrefotballen er skuffende. Dette samsvarer ikke med realitetene.
Bryter vi dette ned til enkeltindivider er det ca. 370 damespillere kontra ca. 1400 herrespillere.
Et elendig signal og lite forståelig for folk flest, og det er fortsatt en reell mulighet for at 2. divisjon damer kan bli avlyst i 2020. Jeg kjenner godt til hvor mye spillere og klubber prioriterer på de forskjellige nivåene på herre og damesiden. Jeg synes ikke dette er representativt og rettferdig, og for jentefotballen er dette svært uheldig i det lange løp.
Spillerstall – «Viktige signeringer»
Klubben har jobbet målrettet med spillerlogistikken over lengre tid og spillerstallen har en god sammensetning, også aldersmessig. Vi kan nevne noen av våre spennende tilvekster i 2020.
Ingrid Alnes (23) flyttet tilbake til Sunnmøre, årets spiller for Byåsen i 1. divisjon 2018. Solid back med fart og viktig erfaring som tok utdanning i Trondheim. Dette viser at det er mulig å få jentene til å komme hjem igjen.
Natalie G. Nilsen (25), kjæresten til Simen B. Nordli, er en solid forsterkning med toppserieerfaring og et flott signal til spillere og omgivelser.
Vi har flere etablerte spillere som har bygd opp en flott kultur siste årene, samt unge lovende sunnmøringer i stallen inne på aldersbestemte landslag. De ønsker virkelig å være med å bidra i AaFK Fortuna fremover. Ambisjonsnivået og den støtten vi opplever er en viktig faktor for å kunne beholde jentene lengre i tillegg til å være attraktive nok til at lokale jenter ønsker å flytte hjem til regionen.
Den siste signeringen, Lise Janbu Eide (28), kom fra et opphold i Charlton. Hun spilte for Fortuna i 2013-14 og er lokal, samt har solid erfaring fra toppserien og 1. divisjon i tillegg. Et forbilde vedr treningskultur og en ledertype vi har vært på jakt etter. Hun vil også benyttes som trener inn mot lovende ungjenter på bylag og idrettsklassen.

En signalspiller, både på og utenfor banen med viktig erfaring som skal løfte nivået ytterligere.
Landslagsspillere utelukker ikke spill for AaFK Fortuna: – Det ser spennende ut
Inn i fremtiden er AaFK Fortuna sin klare ambisjon å være så attraktive at eksempelvis Kristine Leine og Cecilie Fiskerstrand ønsker å flytte tilbake til Sunnmøre for å bidra til et skikkelig fotballeventyr på kvinnesiden. Det var ekstra motiverende å høre landslagsspillerne i Sunnmørsposten sin podkast hvor de fremhevet den nye satsingen på jente- og damefotballen på Sunnmøre. De har begge hatt en drøm om få ikle seg den oransje drakta!
Samarbeid AaFK
Til tross for en krevende periode har vi utviklet samarbeidet på en veldig god måte. AaFK er en fremtidsrettet klubb som har klare tanker om jentenes rolle inn i fremtiden. Vi samarbeider tett på flere områder og deler blant annet viktig kompetanse innenfor medisin og fysisk trening. Nå håper vi at marginene snur for gutta hvor Lars Arne Nilsen vet hva som skal til. AaFK Fortuna skal være med å støtte opp så godt som mulig, og nå gleder vi oss til en skikkelig opptur etter landslagspausen.

– Svært motiverende for oss i AaFK Fortuna
–Leon Aurdal inn i styret – Årsmøte
Klubben gjennomførte årsmøte rett før sommeren. Klubben har god kontroll og vi ser lyst på fremtiden med mange engasjerte personer i systemet.
Gode ledere er like viktig som spillerstallen og AaFK Fortuna fikk inn en solid forsterkning i Leon Aurdal, som også er styremedlem i NFF sitt forbundsstyre. Han har lang erfaring i fotballen, fra kretsen, AaFK m.m. Leon har et godt helhetsperspektiv som vil hjelpe klubben videre i sitt viktige arbeid for regionen.
Årsmelding 2019: Årsmelding
Styret AaFK Fortuna 2020:
Maria Elena Kvalen | Leder |
Stein Bjørhovde | Nestleder |
Øystein Magerholm | Medlem |
Reidar Nilsen | Medlem |
Birthe Ramsvik | Medlem |
Leon Aurdal | Medlem |
Inger M. Ferstad | VARA-medlem |
Breddefotballen må i gang
Jeg mener at kunnskap om hvilke ringvirkninger idrett og fotball har for folkehelsen i vårt samfunn, selv under en pandemi, ikke har blitt benyttet godt nok av myndighetene. Samfunnsregnskapet er komplekst, men det er enklere å tallfeste effektene av å stenge utestedene kl. 24, enn å stenge ned breddeidretten for alle over 20 år. Men jeg skjønner ikke at myndighetene ikke ønsker at profesjonelle aktører skal ivareta lystige sosiale lag og breddeidrett. Hva skjer nå? Jo, unge voksne arrangerer egne fester hjemme, på studiestedet, i lagerbygninger og grotter. De møtes også uorganisert og driver idrett med full kontakt. Smittevernet er veldig ofte fraværende, men personlig har jeg forståelse for frustrasjonen til ungdommen. Jeg er helt sikker på at risikoen for smitte totalt sett hadde vært mindre hvis myndighetene hadde vist breddeidretten og seriøse aktører i utebransjen tilliten verdig til å legge til rette for viktig sosial omgang med godt smittevern i fokus. Det er vi som har levd et noe lengre liv, først og fremst Bent Høye og co som dessverre ikke klarer å se helheten. Jeg prøver å forstå, men finner svært få gode argumenter for de valgene som er gjort.
Breddeidretten har gang på gang tapt i prioriterings-kampen, og det overrasker meg at ikke kunnskapen om hvordan idretten tar ansvar og tilrettelegger for profesjonelt smittevern blir tatt hensyn til. Idretten er den viktigste aktøren for unge voksne rundt forebyggende arbeid, integrering og fysisk aktivitet. Alle andre land rundt oss ser dette samfunnsansvaret klart og tydelig. Det strider mot grunnverdiene i det norske samfunnet – fellesskapet og sunne holdninger. Det er rett og slett skuffende, og i fotballen er det nå hele 320.000 av ca. 365.000 spillere som er i gang med full trening og kamp. 45.000 unge voksne jenter og gutter over 20 år er satt på tribunen, og jeg tror at mange av disse velger å gå relativt hyppig på fest i disse dager, og det forstår jeg godt. Hva hadde skjedd hvis disse flotte idrettsungdommene kunne trent for fullt og spilt kamper? Det er et «fasitsvar» på det i mitt hode: MINDRE FESTING OG MER KUNNSKAP OM SMITTEVERN GJENNOM KLUBBEN OG IDRETTSLAGET!
Bent Høye og Erna Solberg: Bruk sunn fornuft. Få i gang hele bredden!
Personlig har jeg blant annet 12 års erfaring som daglig leder i breddeklubb, solide SK Herd, og flere år som eier av pub og musikklokale. Jeg er ingen ekspert på pandemi og smittevern, men noe fornuftig har jeg fått med meg i bagasjen.
Den fornuften skal uansett brukes til å se fremover og holde stø kurs videre for AaFK Fortuna, en klubb som ser veldig spennende ut inn i fremtiden.
Les gjerne mer om AaFK Fortuna sitt samfunnsengasjement: https://www.aafkfortuna.no/samfunnsengasjement/
Følg oss gjerne på Facebook og Instagram!
Sportslig hilsen:
Eirik Hoseth
Daglig/sportslig leder